Photo by Calebe Miranda from Pexels

כך תבחרו שם טוב למותג שלכם

לבחור שם לילד זה ממש ממש קשה. אנחנו רוצים שהוא יהיה מיוחד מספיק אבל לא מוזר, שלא יהיה ארוך מדי ולא קצר מדי. שנתחבר אליו ושישב טוב על הילד, שלא יזכיר לנו אף אחד שאנחנו או בן/בת הזוג יצאנו איתם, ולא יעורר קונוטציות שליליות. בקטנה. כמי ש׳נהנית׳ משם מיוחד ונאלצה להסביר את מקור השם אינסוף פעמים ב- 40 שנותיי זה נושא שקרוב מאוד לליבי, אם כי בצד הזכות לשמות מיוחדים, זה גם אחלה אייס ברייקר שעזר להחיות סמול טוק מט ליפול לא פעם ולא פעמיים 🙂

גם במיתוג, בחירה של שם זו לא משימה פשוטה והיא תוצאה של אינספור חיפושים, מחקרים והתלבטויות, כשלאופן בו אנשים מעבדים מסרים יש השפעה רבה על ההחלטה הזו. 

אז איך בוחרים שם טוב? 

קודם כל צריך להחליט האם בוחרים בשם של בעלי המותג או שמות מעולמות תוכן אחרים? דילמה. ההחלטה נובעת מהחזון העסקי: האם אני וואן מן/וומן שואו וזה המודל העסקי שנראה לי נכון או שזה ביזנס שהולך להתרחב, להציע שירותים נוספים.

שם טוב אמור להתקשר לפעילות העסקית באופן מובהק, ולשמש בסיס למותג שלכם מתוך ראייה עתידית ורחבה של תמהיל המוצרים והשירותים שתציעו, גם אם לא בשלב ראשון. השם שתבחרו צריך לתמוך בקידום המכירות והפיתוח העסקי, גם אם זה לא בהכרח השם שאתם הכי אוהבים. כדי לבחור שם צריך לשים בצד את הפרדיגמות, הסטריאוטיפים והאגו ולהשתדל לבחור שם פשוט, חכם ומושכל מתוך הסתכלות קדימה. 

יש לא מעט קטגוריות של שמות, חלקן מבוססות על שמו של מי שעומד מאחורי המותג: קלוג׳ס, דיסני, חלקן מבוססות על ראשי תיבות כמו FEDEX. חלקם מגיעים מעולמות תוכן רחוקים שנותנים למותג ערך נוסף: APPLE למשל, וחלקם מופרכים ביותר כמו האגן דאז, שגילו במחקרי השוק שלהם שהצרכנים שלהם מאמינים שבכל מה שקשור לגלידות, צפון אירופאי הוא טוב יותר. מה הם עשו? המציאו שם שנשמע צפון אירופאי, דני ליתר דיוק. הם אפילו אייתו אותו מוזר כדי שיראה יותר אמין. מגוחך? די. עובד? לגמרי. 

איקאה לעומת זאת, שמרו על זה פשוט כהרגלם. ראשי התיבות של איקאה מורכבות משמו של הבעלים (Ingvar Kamprad), החווה שבה גדל (Elmtaryd) והעיירה בה היא נמצאת (Agunnaryd). אמאזון נקטו בגישה הפרקטית. האגדה מספרת שכשג׳ף בזוס ייסד את החברה הוא רצה שם שיתחיל באות A כדי שיהיה מהראשונים בסדר האלפביתי, אז הוא פתח מילון באות A ועבר עם האצבע עד שמצא את אמאזון. 

Do’s & Don'ts

תכונות של שם מוצלח יהיו: שם קצר, פשוט וקליט. שם שמייצר אימפקט ויזואלי  – אפשר ממש לדמיין את המוצרים והשירותים, שם שמייצר עניין או מרמז על סיפור מעניין שעומד מאחוריו, שם שאו מסביר את השירותים שלכם בצורה מאוד ברורה או מדגיש את החוזקות שלכם, וכמובן, שם ידידותי לגוגל, שיופיע בתוצאות החיפוש כשמישהו יגגל עליכם. 

תכונות של שם פחות מוצלח יהיו: שם שקשה לאיית אותו, שם שדומה מדי לשם של מתחרה, שם אקראי מדי ומנותק מהמותג שלכם, שם עם דומיין לא זמין, שם שקשה לבטא, שם שנשמע בעייתי בשפה או תרבות אחרת. 

לוקליזציה היא קריטית בכל מה שקשור במיתוג ויש אינספור דוגמאות למוצרים ששמם שונה כאשר שווקו מחוץ למדינת המקור. הטלפון האחרון של חברת נוקיה ז”ל היה LUMIA שמשמעותו בספרדית יצאנית; רכב השטח של מיצובישי, הפאג'רו, מתורגם בסלנג ספרדי ל”מאונן” ועוד ועוד. 

איך לעשות סיעור מוחות לשם החלומות שלכם? 

בדומה לבניית אסטרטגיית תוכן, גם כאן יש טכניקה מתודית מאוד וסדורה. בקצרה, התהליך מסתכם בשני שלבים: 

  1. יצירת רשימה של ערכים רלוונטים שכוללים את ערכי החברה, המוצר שאתם מפתחים, השירותים שאתם מספקים, התעשייה שאתם חלק ממנה. משם אפשר לסרוק כל ערך ברשימה הזו ולהתחיל לבנות רשת של מילים נרדפות. אם אתם עוד לא מכירים, תזאורוס הוא כלי מדהים שיכול לעזור לכם להרחיב את הרשימה ולייצר אסואיאציות לא שגרתיות שאולי לא עליתם עליהן בעצמכם.  

    המטרה כאן היא לעשות סיעור מוחות של המון זוויות אסוציאטיביות ולייצר רשת ממצה של מילים נרדפות, עד שתמצאו את עצמכם נמשכים למשהו מהותי. אידיאלית, בסוף השלב הזה יהיו מספיק אופציות מהן תוכלו לבחור את ה3-5 המועדפות עליכם להמשך התלבטות ובחינה מעמיקה יותר. 

  1. זכירות כערך מנחה בבחירת השם: אם אתם מותג שהוא עדין לא מוכר, שיווק מפה לאוזן הוא טקטיקה קריטית. אם למשל אתם מדברים עם מישהו על הכלי החדשני שפיתחתם שמאפשר לכם ניהול נתונים ומשימות מורכבות בדרייב, אתם לא רוצים שהם אחר כך  יחפשו בגוגל ׳כלים לניהול פרויקטים / צוותים. רוב הסיכויים שהמותג שמוביל את הקטגוריה יופיע הרבה לפני שהם ימצאו אתכם, ובחירת שם קליט וזכיר תהיה הקו המשווה.

    יש הרבה טקטיקות ליצירת זכירות. זה יכול להיות שילוב של שני ערכים רלוונטיים לעשייה שלכם, ככל שמיפיתם בשלב הראשון. Facebook עשו את זה, Paypal, Snapchat, WordPress ועוד רבים וטובים. אפשר לשלב פעלים שממחישים את הערך העסקי, כמו: DropBox, LinkedIn, Kickstarter, או לבחור שם שמורכב משתי מילים מתחרזות כמו Soundcloud, Fitbit ועוד. יש לא מעט כלים שיודעים לסייע באיתור שמות שיעוררו קשב או לכל הפחות יעזרו לכם לדייק את תהליך החיפוש, ממליצה בשלב ראשון להתחיל כאן


בסופו של דבר, השם שתבחרו צריך להיות חכם, להעביר את המהות, לעורר השראה, להיות זכיר, לתמוך באסטרטגיה, לעמוד במבחן הזמן והכי חשוב, לייצג בכבוד את המותג שעומד מאחוריו.
פשוט 🙂 

שתפו את הפוסט:

בשביל זה אנחנו קמים בבוקר. כל בוקר. כאן מתאמים פגישת היכרות קצרה.

לא מצאת את מה שחיפשת?

זה הזמן להירשם לניוזלטר שלנו
ולקבל את כל מה שמעניין בסטוריטלינג של מותגים מובילים בארץ ובעולם
אחת לשבוע ישירות לתיבת המייל, ארוז יפה יפה